Site sponsorizat de

Pneumonita de hipersensibilitate (PH)

Ce este Pneumonita de hipersensibilitate (PH)?

Este o reacție alergică a plămânilor față de particule inhalate, manifestată printr-o inflamație difuză a parenchimului pulmonar.

Cine o provoacă?

Substanțele care pot provoca PH (alergenii) sunt foarte diferite, reprezentate de obicei de substanțe organice, întâlnite în mediul domiciliar, la locul de muncă sau în cursul practicării unor hobby-uri. Iată câteva exemple:

  • “plămânul fermierului”: generat de expunerea repetată la fân, în special la fermierii care manipulează iarna fânul pentru animale
  • “plămânul crescătorului de păsări”: în cauză este un amestec de pene fărâmițate cu dejecte ale păsărilor, care se usucă și se aerosolizează cu ocazia măturării. Sunt expuși lucrătorii în ferme de păsări, dar și columbofilii (crescătorii de porumbei) sau cei care țin în casă păsări mici în colivie
  • Mucegaiurile
  • Activități industriale cu risc de PH: fabricarea brânzei, tăbăcărie, pielărie, creșterea ciupercilor etc
  • Expunerea la unele metale în cursul activității profesionale.

Cum se manifestă?

PH poate apărea ca o boală acută sau poate avea maifestări cronice.

Boala acută seamănă cu o pneumonie: la scurt timp după inhalarea particulelor alergenice, pacientul prezintă febră, stare generală proastă și lipsă de aer, care pot să cedeze spontan după încetarea expunerii.

O expunere pe termen lung poate să conducă la simptome cronice, similare oricărei pneumopatii interstițiale difuze: lipsă de aer ce apare la efort și se accentuează progresiv, tuse seacă.

Cum se pune diagnosticul?

Pentru diagnostic sunt necesare: tomografie computerizată toracică cu înaltă rezoluție (care evidențiază modificări pulmonare interstițiale sugestive), bronhoscopie cu lavaj bronhoalveolar (în care se constată o inflamație pulmonară cu o proporție mare de limfocite). Dacă acestea sugerează o PH, medicul trebuie să reia anamneza, cu întrebări amănunțite în legătură cu posibilele expuneri la alergeni. Există teste de sânge destul de costisitoare, care pot identifica anticorpi specifici împotriva alergenilor suspectați.

Cum se tratează?

Prima măsură este întreruperea expunerii la factorul care a declanșat boala. Uneori aceasta se face ușor (de exemplu: exilarea papagalilor cu tot cu colivia lor), alteori e mult mai dificil (ex: schimbarea locuinței în care s-a dezvoltat mucegai sau schimbarea locului de muncă). Îndepărtarea factorului declanșator poate fi suficientă pentru rezolvarea bolii.

PH răspunde bine la tratamentul cu corticoizi administrați pe cale orală (tablete de prednison sau metilprednisolon), pe perioade variabile între 3 luni și un an. Doza inițială de prednison, durata administrării, ritmul de scădere a dozei vor fi stabilite de medic, care vă va solicita să vă prezentați la controale periodice.

Prognostic

PH este una din PID cu prognostic bun, cu posibilitate de vindecare completă după întreruperea expunerii la agentul cauzator. În cazurile la care această măsură nu este suficientă, tratamentul cu corticoizi are un efect favorabil. În puține cazuri, boala poate avea o evoluție cronică către fibroză pulmonară, îmbrăcând caracterele fibrozei pulmonare idiopatice.

Alte pneumopatii interstițiale difuze:

Pneumonita de hipersensibilitate (PH)

Pneumonita de hipersensibilitate (PH) este o reacție alergică a plămânilor față de particule inhalate, manifestată printr-o inflamație difuză a parenchimului pulmonar.
mai multe detalii

PID induse medicamentos

Există o serie de medicamente care se folosesc pe scară largă pentru tratamentul unor boli cronice, și care pot genera la unii pacienți, după luni sau ani de utilizare, o pneumopatie interstițială difuză.
mai multe detalii

Afectarea pulmonară în cadrul bolilor de sistem

Bolile de sistem sunt maladii complexe, de cele mai multe ori de cauză necunoscută, caracterizate prin apariția de anticorpi îndreptați împotriva propriilor structuri din corp. Aceștia creează reacții antigen-anticorp în diferite organe.
mai multe detalii

Proteinoza alveolară

Proteinoza alveolară este o boală rară, de cauză necunoscută, caracterizată prin umplerea alveolelor pulmonare cu un fluid lăptos cu conținut ridicat de lipoproteine. Boala poate apărea la orice vârstă.
mai multe detalii

Histiocitoza X

Histiocitoza X este o boală foarte rară, caracterizată prin dezvoltarea de chisturi cu aer în plămâni. Boala este de cauză necunoscută, dar asociată cu fumatul.
mai multe detalii

Limfangioleiomiomatoza

Limfangioleiomiomatoza este o boală rară, de cauză necunoscută, ce afectează femei de vârstă fertilă. Se manifestă prin apariția de multiple chiste cu aer în structura plămânului.
mai multe detalii

Contact

Șos. Viilor 90, sector 5,
cod 050159, București

tel./fax:
021.335.69.10
email: office@regis.ro

 

Asteptam opiniile si sugestiile dumneavoastra in legatura cu structura si functionalitatea acestui site la office@regis.ro sau irina.strambu@marius-nasta.ro
PID pentru medici
Ghid de diagnostic al PID
Algoritm de diagnostic PID
Sarcoidoza
Noutati
PID pentru pacienti
Pneumopatii Interstitiale Difuze
Oxigeno terapia pe termen lungs
Transplantul pulmonar
Grupuri de pacienti
Intrebari frecvente